Selecteer een pagina

hypotheekrentePensioenfondsen en verzekeraars zijn weer in opkomst als verstrekkers van hypotheken. Door de concurrentie staat de hypotheekrente op het laagste punt van de afgelopen jaren.

Vorig jaar hebben vooral de verzekeraars als Aegon, ASR en Delta Lloyd marktaandeel op de hypotheekmarkt gewonnen. De opkomst ging vooral ten koste van Rabobank en ING. Van de drie grootbanken wist alleen ABN Amro zijn marktaandeel te vergroten.

“Pensioenfondsen en verzekeraars zijn op zoek naar beleggingen met een redelijk rendement, nu traditionele beleggingen zoals staatsobligaties steeds minder opleveren”, zegt Bouwe Kuik van adviesbureau IG&H maandag in een toelichting.

Alternatieve belegging
Hypotheken zijn volgens aantrekkelijk geworden als alternatieve belegging omdat de woningmarkt over zijn dieptepunt heen is en de huizenprijzen voorzichtig weer stijgen. “Daardoor lopen beleggers weinig risico op het onderpand”, aldus Kuik. De rente op hypotheken staat door de toenemende concurrentie op het laagste punt sinds jaren. Voor een hypotheek met NHG met 5 jaar rentevast betaalt u bijvoorbeeld nog maar 2,9 % rente.

Bij pensioenfondsen speelt ook nog eens dat zij maatschappelijk onder druk staan om meer in Nederland te gaan beleggen. Pensioenfondsen hebben nu nog maar 10 miljard euro van hun 1020 miljard euro aan vermogen in Nederlandse hypotheken gestopt. Dat bedrag loopt wel op.

Banken hebben minder ruimte om hypotheken te verstrekken, omdat de staat de banken te hulp schoot door ze overeind te houden, moeten ze hun kapitaalpositie versterken. Daarnaast staan zij onder maatschappelijke druk om kredieten uit te geven aan het midden- en kleinbedrijf.