Selecteer een pagina

hypotheekHet aantal hypotheekaanvragen blijft stijgen. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde in januari ruim 12.700 aanvragen, 37 procent meer dan in januari vorig jaar. .

De organisatie regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders en registreert ongeveer 65 procent van alle hypotheekaanvragen.

Volgens Dorine van Basten, directeur van HDN, ondersteunen de cijfers het voorzichtige herstel in de markt. HDN ziet het aantal aanvragen op jaarbasis al sinds juni groeien. Met meer dan 19.000 aanvragen werd in december zelfs het hoogste maandaantal in 2 jaar gemeten.

In totaal zijn er vorig jaar circa 157.000 hypotheekaanvragen via HDN verzonden, tegen 158.000 in 2012. HDN schat in dat de hypotheekmarkt dit jaar zo’n 10 tot 15 procent groeit.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en andere organisaties in de branche stellen al langer dat het vertrouwen in de woningmarkt langzaam terugkeert. De stijgende lijn in de verkopen heeft zich in de eerste maand van dit jaar doorgezet, zo liet de grootste makelaarsorganisatie van Nederland vorige week nog weten.